Nachtstad

 “It’s always the same, ever since I can remember. Do you think that’s normal? Don’t most people have different dreams?”

Na het zien van Tim Burton’s Alice in Wonderland, ging er weer een lichtje branden dat al een tijdje uit was. Mijn Dromenland lichtje.

Al zolang als ik me kan herinneren, en dan spreken we over minstens 20 jaar, droom ik dezelfde dromen. Niet zozeer dezelfde gebeurtenis, maar wel dezelfde plaats. Opnieuw en opnieuw en opnieuw. Als een wereld waar ik ’s nachts woon, als ik de wereld van overdag weer beu ben.

Er is een kleuterschool, basisschool, middelbare school. Een winkelcentrum. Een bibliotheek, een vakantiepark, verschillende supermarkten en zwembaden. Er is een pretpark en een dierentuin. En ik ken overal de weg.
Zelfs nu ik wakker ben, zou ik je kunnen vertellen hoe je lopen moet. Ik zou je kunnen vertellen wat er in de loop der jaren veranderd is.

Dat kleine winkeltje in de hoek van de ondergrondse winkelstraat wat jaren leeg heeft gestaan. De blauwe achtbaan in het pretpark dat na zo’n 15 jaar trouwe dienst weg moest omdat hij verroest was. Het houten klimhuisje waar ik altijd langs fiets, wat afgebrand was en in de volgende droom afgebroken.

Ik kan je vertellen welke winkels de leukste kleding hebben en hoe ze zich over de jaren aangepast hebben aan mijn eigen stijl. Ik kan je vertellen welke winkels oplichters zijn of in welke supermarkten je makkelijk verdwaald. Ik kan je vertellen welk zwembad het meest gezellig is of welke speelgoedwinkel je moet hebben voor welk cadeautje dan ook.

Waar komt dat toch allemaal vandaan? Oke, het merendeel lijkt sprekend op de plek waar ik opgroeide, in grove lijnen. Maar veel heb ik nog nooit bewust in mijn leven gezien. Hoe ontstaat zoiets en waarom komt het allemaal terug? En waarom zo lang en zo vaak en zo veel?

Oh. Ik zou je zoveel kunnen vertellen over alles wat ik ooit droomde. Alle plaatsen, alle mensen, alle rare dingen die ik telkens weer tegen kom en hoe thuis ik me daar voel.
Maar dat bewaar ik nog even..

Voor een volgende droom.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *